FAQ

Hva er Wonderbag?

Wonderbag er en unik langtidskoker som ikke bruker strøm. Den fortsetter å varmebehandle maten, som har blitt kokt opp på tradisjonelt vis i opp til 8-12 timer uten å behøve ekstra energi. Ingen stikkontakt, ikke noe baluba. Ved å frigi tid som ellers blir brukt til matlaging, kan Wonderbag gjøre livet ditt litt enklere og endre livet til kvinner i Afrika. For hver Wonderbag som kjøpes i vestlig verden, doneres the penger til Wonderbag Foundation som håndterer donering av Wonderbag til familier og lokalsamfunn i nød i Afrika.


Hvordan virker den?

Wonderbag er designet for at mat kan langtidskokes eller holdes varmt uten en varmekilde. Det er bare å følge disse fire enkle stegene: Kok opp, sett i wonderbag, la stå og nyt deilig mat. For å langtidskoke, trenger du bare å koke opp maten på kokeplate, la den koke til det er gjennomvarmt og så sette på lokk og plassere i Wonderbag. Lukk Wonderbag med snoren og la stå i opp til 8-12 timer. Fordi maten ikke er i direkte kontakt med varme, blir den ikke overkokt eller svidd.

 

Når bør jeg bruke Wonderbag?

Wonderbag passer perfekt til miljøvennlig og næringsrik langtidskoking. Siden den er bærbar, er den super å bruke for å ta med deilig hjemmelaget mat på piknik, middagsselskap, eller tur. En kjele med bolognese eller BBQ kylling kan putre videre, mens du koser deg på stranden, i skogen eller på trening. Wonderbag er også helt perfekt til høytidene når det er fullt på kokeplatene og kjøkkenbenken. På sommeren fungerer den som en fantastisk kjølebag for iskrem og kald drikke.

Hvordan er Wonderbag annerledes enn andre langtidskokere?

Wonderbag er helt strømløs! De fleste konvensjonelle langtidskokere bruker strøm for å fortsette varmebehandlingen av maten. Wonderbag sin isolerer varmen slik at maten din fortsetter å putre i 8-12 timer etter den er kokt opp. Fordi maten ikke er i direkte kontakt med varme, vil den aldri bli overkokt eller svidd. Wonderbag gjør matlagingen helt bekymringsfri! For hver Wonderbag som blir kjøpt, blir det donert penger til Wonderbag Foundation som subsidierer Wonderbags og holder WonderFeast i sårbare lokalsamfunn rundt om i verden.

 

Hva kan jeg lage i en Wonderbag?

Wonderbag kan brukes til å lage alt fra kjøttfulle gryteretter, grønnsaksretter, ris, bønner, pasta og suppe. Du trenger ikke bruke like mye væske som ellers, siden vannet ikke vil fordampe. Wonderbag cooks food beautifully and thoroughly. Kjøtt blir nydelig mørt og grønnsakene beholder smak og konsistens.

Kan Wonderbag brukes til annet enn langtidskokte matretter?

Wonderbag er super til å holde maten varm. Hvis du griller mat til mange på en liten grill, kan du plassere den ferdige maten i Wonderbagen slik at det holdes varmt til resten av maten er ferdig. Wonderbagen fungerer også ypperlig som en kjølebag. Den kan holde salat og oppskåret frukt friske og fine hele dagen. Du kan også bruke den til å holde kalde drikker kjølige en varm sommerkveld. Is holder seg fryst et par timer. Hvis du skal avise fryseren kan du bruke Wonderbag til å holde frysevarene dine kalde mens du gjør deg ferdig. Hvis du vil bruke den til å holde drikke iskaldt kan du også sette en beholde med isbiter ned i Wonderbag og så putte flaskene oppi denne.

 

Hvor lenge skal mat koke i Wonderbag?

Anbefalt tid for korn er 1 time, kylling 3 timer, tørkede bønner 3-4 timer og rødt kjøtt 4 timer eller mer. Selv om tiden i Wonderbag avhenger av oppskriften din, anbefaler vi alltid at du koker opp maten til alt er gjennomvarmt før du plasserer gryten i Wonderbag. Jo lengre du lar maten stå, jo mørere blir det. Wonderbag kommer med et oppskriftshefte som gir deg ideer og gode tips. Når du har brukt Wonderbag noen ganger blir det lekende lett å utforske videre!

Kan jeg åpne Wonderbag underveis for å se om maten er ferdig?

Nei, det bør du ikke. Unngå å åpne wonderbagen til du er klar til å servere maten. Åpner du den opp før dette, mister du verdifull varme og risikere at maten ikke blir ferdig. Dersom du likevel åpner Wonderbag underveis, anbefaler vi gryten settes tilbake på kokeplaten i et par minutter for å koke opp igjen før du setter den tilbake i Wonderbag. 

 

Hvor lenge holder maten seg varm i Wonderbag?

Dette kommer an på en rekke faktorer: mengden mat (jo fullere gryte, jo bedre), hvor tykk konsistens maten har (jo tykkere, jo lengre holder det seg varmt), temperaturen der Wonderbag står (jo varmere, jo lengre holder det seg varmt). I gjennomsnitt, kan en rett holde seg over 85ºC i fire timer og over 65ºC i fire timer til. Dersom det er varmt der bagen står, holder varmen seg lengre, dersom det er kaldt der den står (f.eks. på snøen) blir den raskere kald.

Kan jeg sette maten direkte i Wonderbag? 

Nei, det kan du ikke. Maten må tilberedes i en gryte som plasseres ned i Wonderbag. Bruk en gryte eller kasserolle med korte håndtak av kobber, stål, aluminium eller emaljert jerngryte, tradisjonell jerngryte eller glass med et tettsittende lokk. Vi anbefaler at du alltid bruker et gryteunderlag eller kjøkkenhåndkle under gryten inni Wonderbag.

 

Hva bør jeg prøve å lage i Wonderbag først?

Bruk gjerne Wonderbag som en riskoker første gangen du tester den. Kok opp risen (2:1 forhold mellom vann og ris), kok i 5 minutter på kokeplaten og plasser gryten i Wonderbag i like lang tid som du eller ville latt det småkoke (eller lengre). Siden vannet ikke fordamper når du bruker Wonderbag, kan du bruke mindre vann enn ved å koke risen på annet vis. Dette er en enkel måte å teste ut Wonderbag for første gang.

Hvor finner jeg oppskrifter til Wonderbag?

Hver Wonderbag kommer med et lite oppskriftshefte og du kan også finne flere oppskrifter her.

 

Hva er Wonderbag laget av?

Wonderbag er laget av fargerikt poly-cotton tekstil og fylt med resirkulert skum. Den kan vaskes forsiktig i vaskemaskin, og lukkes enkelt ved hjelp av snøring og kan dermed justeres til å passe 2-10 liters kjeler slik at varmen isoleres.

Hvordan beskytter jeg og holder min Wonderbag ren?

Vi anbefaler at du alltid bruker et gryteunderlag (gjerne i silikon) eller kjøkkenhåndkle under gryten inni Wonderbag for å beskytte mot varme og søl. Pass på at Wonderbagen er helt åpen når du skal løfte gryter inn og ut av den. Wonderbag tåler varme opp til 180° C. Om du har hatt en gryte inni en enda varmere ovn enn det anbefaler vi at du lar den avkjøle seg ned til 180° C. Wonderbag kan håndvaskes eller vaskes i vaskemaskin på 30° C finvask og deretter henges opp til tørk. Pass på at Wonderbag er helt tørr før du skal bruke den igjen.

 

Hvor kan jeg kjøpe en Wonderbag?

Wonderbag kan du kjøpe her. For hver Wonderbag som vi selger doneres det penger til Wonderbag Foundation som distribuerer Wonderbag til familier i nød.

Hvordan åpner jeg Wonderbag første gang?

Steg 1: Fjern all innpakning. Steg 2: Masser Wonderbag kraftig slik at alle skum-bitene løsner fra hverandre i veggene, og rist den godt! Steg 3: La stå i 2 timer til den har “fluffet” seg opp. Du vil oppleve at den fortsetter å bli mer “fluffy” i løpet av den neste uken.

 

Hva er "Wonderbag effekten" i Afrika?

Bruk av ved til matlaging er en stor kilde til sosioøkonomisk, helse og miljøproblemer i Afrika. Ved å redusere behovet for innsamling og bruk av ved, og i tillegg redusere tid brukt til matlaging bidrar Wonderbag til å styrke kvinners rolle og muliggjøre deltakelse i aktiviteter utenfor hjemmet. Barn får mer tid til å gå på skole, og familiene får bedre helse ved å redusere risiko for innhalering av røyk, brannskader og vold ved innsamling av ved. Wonderbag har også dramatisk effekt på miljøet ved å spare vann, redusere karbonavtrykket og minimere avskogningen.

Hvordan fungerer Wonderbag Foundation?

For hver Wonderbag som selges blir en andel av inntektene donert via Wonderbag Foundation til å tilby Wonderbag til familier i nød innen et valgt samfunn i et utviklingsland. Du kan lære mer om organisasjonen og doneringene her: https://wonderbag.org